Deodorantul spray pe piele, o nouă provocare pe TikTok, a ajuns în România. Tinerii se aleg cu grave leziuni ale pielii și cicatrici pe viață
Deodorantul spray pe piele, o nouă provocare pe TikTok, a ajuns în România. Tinerii se aleg cu grave leziuni ale pielii și cicatrici pe viață
O nouă provocare online pune adolescenții în pericol. Tinerii își pulverizează deodorant spray direct pe piele, cât mai mult timp, până îşi provoacă arsuri pe care apoi le filmează și le postează online. Sunt răni extrem de grave, care lasă urme permanente pe corp.
Citește și: „Paracetamol Challenge”, o nouă provocare pe TikTok. Tinerii se întrec care înghite mai multe pastile și care va sta mai mult în spital: „Produce leziuni ireversibile ale ficatului și poate duce la deces”
Sunt sute de astfel de clipuri pe TikTok în care tinerii îşi lansează provocări şi îşi pulverizează deodorant spray pe piele până îşi fac răni greu de privit. Trendul a pornit din Statele Unite ale Americii şi s-a răspândit rapid în toată lumea.
Arsuri de gradul I de la o simplă pulverizare
O simplă pulverizare, de doar 15 secunde, la o distanţă de 5 cm de piele, poate provoca arsuri de gradul I. Inconştienţi, mulţi nu se opresc nici măcar aici. Repetă provocarea până când ajung la arsuri extrem de grave și cicatrici permanente.
„Nu vom trata niciodată înţepăturile de insecte cu expunerea prelungită la un pulverizator. Există, aşa cum ştim, substanţe speciale care tratează sau controlează mâncărimi apărute post înţepături. Nu vom obţine decât mai rău, local. Şi vom obţine aceste leziuni de tip arsură care, din păcate, cu cât e mai profundă, se poate vindeca cu cu urme, adică rămân cicatrici”, spune Amalia Anghel, dermatolog.
În spatele acestor provocări se ascund, de multe ori, multe probleme ale adolescenţilor
„Tinerii din ziua de azi sunt în cătarea validării sociale şi atunci internetul le dă posibilitatea de a fi vizibilii. Ei caută pe internet care sunt clipurile la modă. Bineînţeles că nu vor urmări un profesor universitar. Şi atunci îşi aleg cele mai retarde posibile modele, cele care sunt cel mai la îndemână. Sunt copii scăpaţi de sub control, care sunt lăsaţi de mici în prejma internetului”, a explicat Constantin Cornea, psiholog.
În urmă cu două luni, o fată de 8 ani a murit după ce a inhalat substanțele dintr-un deodorant. Părinții au declarat că tot o provocare similară a ucis-o pe copilă.
Cei mai vulnerabili în faţa unor astfel de episoade sunt copiii. Potrivit unui studiu recent, jumtate dintre ei petrec 6 ore, zilnic, în online. Şi, de multe ori, adulţii nu ştiu ce se petrece în faţa ecranelor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Avertismentul unui consultant fiscal, despre greșeala pe care o face Guvernul Bolojan: „Orice creștere a TVA-ului implică un risc crescut de stagnare economică”
Avertismentul unui consultant fiscal, despre greșeala pe care o face Guvernul Bolojan: „Orice creștere a TVA-ului implică un risc crescut de stagnare economică” Consultantul fiscal Dan Schwartz a ținut să-i avertizeze pe guvernanți, după ce Guvernul Bolojan a anunțat creșterea de taxe. Acesta a explicat faptul că „orice creștere a TVA-ului implică un risc crescut […]
De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există
De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există Pentru ca un angajat să fie eficient la locul de muncă este necesar să fie sănătos.Pentru momentele în care sănătatea angajatului este afectată, legislația din România prevede mai multe tipuri de concedii medicale, menite să sprijine refacerea […]
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci Experții economici fac praf măsurile fiscale luate în România, luate în regim de urgenţă pentru a diminua deficitul bugetar în 2025, dar care se traduc într-o povară fiscală mai mare şi o pierdere a competitivităţii României în raport cu alte state […]